13.12./ Umjetničko preispitivanje / Francuski paviljon/14 do 18 sati

Tijekom Velesajma kulture vrata Francuskog paviljona otvaramo glazbenicima za umjetničko akustičko istraživanje. Akustika Francuskog paviljona svakako je vrlo specifična; neki će reći ograničavajuća, ali zapravo može biti i jest izuzetno inspirativna i zanimljiva, upravo savršena za glazbene i multimedijalne site-specific projekte koji bi akustiku Francuza uzeli kao polazište umjetničkog rada. Kako u Francuskom paviljonu zvuči saksofon, kako marimba, a kako vokalni ansambl? Koja je razlika u zvuku ovisno o poziciji glazbenika i broju posjetitelja? Ako vas zanimaju akustičke karakteristike i mogućnosti Francuskog paviljona, pridružite nam se na otvorenim probama tridesetak glazbenika koji će svojim umjetničkim istraživanjem svakako doprinijeti i razvoju ideja za buduće glazbene projekte i načine korištenja specifične akustike u kreiranju novih zvukovnih sadržaja.

Magnetophone, Hrvoje Hiršl

Koncept

Ovaj rad naslanja se na rane dane kibernetskog istraživanja i njegova utjecaja na umjetničke pokrete od 50-ih i 60-ih naovamo – minimalističku/konceptualističku umjetnost. Bavi se konceptom kompleksnih sistema i koristi feedback kako bi predstavio osnovni primjer samoprilagodljiva sistema, npr. umjetne inteligencije. Kockasta konstrukcija namjerno podsjeća na minimalističke/konceptualističke radove 50-ih i 60-ih, poput formi Sola LeWitta, oca konceptualne (programatske) umjetnosti. Ovaj čin simbolički povezuje znanstvene ideje kasnih 40-ih i njihov utjecaj na globalnu svijest 50-ih i 60-ih.

Ova kocka jedna je od tri kocke čija su konstrukcije u planu, a koje će tvoriti veći modularni komad.

Konstrukcija rada pomalo nalikuje papirnoj traci kompjutera Colossus kojeg su britanci koristili za dešifriranje njemačkih poruka tijekom II. svj. rata.

Magnetofon

 

13.12. / ProstorNije/ Dvorište SC-a / 17 sati

Autori i izvođači: Antonia Dorbić, Marta Krešić, Lana Šprajcer, Nikolina Medak
Suradnik za glazbu: Adam Lončar
Mentori: Irma Omerzo, Nikolina Pristaš

ProstorNije kolaboracijski je site-specific rad nastao u okviru kolegija Koreografija 3 na Odsjeku plesa pri ADU. Smješten unutar prostora SC-a u Zagrebu, ispred bivšeg objekta Kulture promjene, kao svoju polaznu točku uzima ideju, odnosno tlocrt, nerealiziranog objekta Odsjeka plesa u realnom prostoru izvedbe. Zamišljen u formi instalacije, rad u svoje središte postavlja prostor i ideju izgradnje – instaliranja tijela i objekata u materijalnost izvedbenog prostora. Konkretnim, fizički prisutnim i izvana nametnutim zadatostima, dovodi vlastita određenja i tom kontekstu nepripadajuće elemente. Pokret proizlazi iz ideje konkretnih prostorija nerealiziranog objekta (i njegova tlocrta) te se razvija i prerasta u gradnju: izgradnju pokreta, tijela, tijela u prostoru, tijela s obzirom na drugoga, odnosa koji se uspostavljaju i konkretnih intervencija u izvedbeni prostor.

ProstorNije, foto_Irma Omerzo

 

13.12. /Kabaret Tamne Zvijezde / Velika dvorana Teatra &TD / 18 sati

Zvijezda američkog blockbustera 2012. te kultne danske trilogije Pusher , Zlatko Burić Kićo poziva na industrial –punk  Kabaret Tamne Zvijezde u &TD-u!

Kabaret Tamne Zvijezde prva je faza novog multidisciplinarnog projekta Zlatka Burića Kiće, u kojem autor u kolaboraciji s glazbenicima, plesačima, glumcima i piscima zajedničku izvedbu gradi kroz bastardiziranu formu srednjovjekovnog misterija te sličnih izvedbenih oblika, dok sam sadržaj na granici između predstave, kabareta i eksperimentalnog koncerta puni materijalima kroz koje se propituje brzinski tehnološki razvitak prošlog stoljeća, te funkcija kazališta unutar tog razvitka romanom ‘Mužjaci ’ Alfred Jarrya, fragmentima iz filmova R.W. Fassbinder, postmodernističku poeziju itd.

Autor: Zlatko Burić

Dramaturginja: Vedrana Klepica

Kabaret Tamne Zvijezde su: Zlatko Burić, Damir Bartol Indoš, Henning Frimann, Miro Manojlović, Petra Pokrovac, Vedrana Klepica, Dina Puhovski, Marko Jastrevski, Sven Jakir, Dean Krivačić, Mia Biondić

Kabare tamne zvijezde

 

13.12./Javna prezentacija / Prostor i taktika 5. /dvorana SEK Teatra&TD / 18 sati

PIT: Marta Banić, Vida Guzmić, Barbara Majnarić, Stjepan Milas, Martin Mrzljak, Bojan Mucko, Luka Smetiško, Lea Vene

Tijekom 2014. projekt Prostor je taktika 5. ostvaren je kroz dva formata: radionice i izložbu. Radionice glasa/tijela i pokreta održane su u MM centru, a radionica šetanja u POGONU Jedinstvo. Izložba je održana u Galeriji Greta.

U prethodnim fazama projekta tražili smo slučajnosti kroz pokret, gledanje, disanje, čitanje, hodanje, šetanje u paru i u grupi te njihovim pokušajima dokumentiranja. U radionicama slučajnost se manifestira prvenstveno u formi iskustva. Kako ponuditi iskustvo dokolice između A i B. Iskustva postaju bilješke i daje im se forma. U dvorani SEK krećemo se pravocrtno, u dokolicu, bez cilja, onemogućeno, ponovo u krug, po zavinutoj liniji. Kroz zvuk, kroz glas, kroz sliku, kroz mapu, a može i drugačije.

 

13.12. /Kratke slike preview / Postfest: 365 dana filmskog festivala / MM centar / 19 sati

Moderator: Uroš Živanović

Prva epizoda programske cjeline Postfest posvećena je širokoj temi odnosa filmskih festivala i kinoprikazivaštva, a kroz pojavu festivala koje ne čini samo filmski program od nekoliko dana, nego koji funkcioniraju kao cjelogodišnja platforma za razvoj audiovizualne djelatnosti i stvaralaštva. Jedan je od njih Festival mediteranskog filma Split, koji svojim putujućim projektom Kino Mediteran od ljeta 2012. ambiciozno pokušava oživiti kinodvorane po dalmatinskim gradovima i otocima – kako one koje nisu bile u pogonu više desetljeća, tako i one u mjestima gdje stalno kino nikada nije ni postojalo. Filmovi koje ćemo gledati radnjom su smješteni na našu obalu i ovog su ljeta odlično primljeni u čak dvadeset gradova. Gost sugovornik bit će Alen Munitić, direktor FMFS-a. Osim Kino Mediteranom, u raspravi pozabavit ćemo se značajem FMFS-a u kontekstu splitske filmske scene te „ljetne festivalske ponude” u Hrvatskoj.

Filmovi:

Poklon predsjednika Nixona, kratkometražni igrani, 26′, Režija: Igor Šeregi
Snijeg u Splitu, kratkometražni igrani 8′, Režija: Igor Jelinović
Autofocus, kratkometražni dokumentarni, 26′, Režija: Boris Poljak

km- postfest

 

13.12. / Javna prezentacija / Scena SC /Predvorje Kina SC /19 sati

Radionica za prostorni i sadržajni razvoj Studentskog centra.

Mentorice: dizajnerski kolektiv Oaza (Maja Kolar, Ivana Borovnjak)

Početna točka interdisciplinarnog istraživanja radionice je predvorje Kina SC u kojem će se radionica i odvijati. Na osnovu predavanja o prostornom razvoju, koncepciji i sadržajima Studentskog centra kroz nekoliko prošlih desetljeća do danas, empirijskog istraživanja, analize uz stručnu pomoć urbanih antropologa i mapiranja trenutačnog stanja, polaznici će reagirati na okruženje i uočene probleme. Očekuju se rezultati u obliku konkretnih sadržajnih prijedloga, koji uključuju prostorne intervencije i instalacije, nove scenarije revitalizacije prostora i njegove namjene, kroz korištenje znanja iz područja arhitekture, produkt dizajna, grafičkog i iskustvenog dizajna.

Cilj radionice je generirati i testirati nove potencijalne sadržaje i prostorne namjene lokacije predvorja Kina SC, uzimajući u obzir povijesne, kontekstualne, sociološke i druge parametre.

Hvala pokrovitelju za ispisna rješenja, Copy electronicu.

 

 13.12. / Hatch AV/ Francuski paviljon/ 20 i 22 sati

Hatch je dvovečernji zvučno-vizualni eksperiment koji istražuje specifičnosti arhitekture i akustike unutar Francuskog paviljona. Pomoću 6 zvučnih kanala i 6 sinkroniziranih projektora, glazbenik Matija Vojvodić Cloudfactory i vizualni umjetnik Ivan Lušičić Liik koristiti će pronađene detalje kako bi privremeno pretvorili statičnu unutrašnjost paviljona u dinamičnu refleksiju odnosa arhtekture i njene akustike.

www.ivanliik.net

13.12. /Ako zaigram neku novu igru #5 / Foaje Velike dvorane Teatra &TD / 21  sat

Ideja, improvizacija i izvedba: Nikolina Komljenović
Glazba: AZOT, Break word:Boxer (Ivan Bujger, Ivo Korečić, Ronald Panza, Bojan Gagić)
Dizajn svijetla: Marino Frankola
Kostimografija: Nikolina Komljenović

Ako zaigram neku novu igru izvodi se u stalnoj mijeni usredotočavanja na naviruću građu. Radi se o projektu koji svakim izvođenjem sumira dati trenutak svih participatora u zadanom prostoru. Upisanost dnevnih, spoznajnih sadržaja u tijelo te prepuštanje tijelu da informacije izbaci.

Performativna umjetnost je umjetnost bez djela. Ona se događa usred umjetnosti. Stvara se u jednokratnom činu, neposrednoj gesti, singularnom djelovanju, u događaju. Ona preuzima samorefleksiju avangarde, sustav umjetnosti kao metaumjetnosti. Na njezino mjesto dolazi otvoreni proces, projekt, trenutak…Umjetnost postaje svetkovinom čiste praznine i punine. Ona se pojavljuje kao vladateljica Ničega; njezin je metije evokacija djelotvornosti. Dieter Mersch

 

13.12. /Koncert / BRUT & Mark Mrakovčić + DJ program/ Polukružna dvorana Teatra&TD / 21.30 sati

U sklopu 11. Velesajma kulture zagrebački bend Brut predstavlja novi album Prosidba uz podršku i nastup Marka Mrakovčića, bend iznenađenja i DJ program do sitnih noćnih sati. Brut je rock/punk/noise bend iz Zagreba koji s prekidima djeluje od 2009. godine. U studenome 2014. objavili su drugi EP album Prosidba. U pet pjesama tematski povezanih u cjelinu, Prosidba govori o psihopatologiji manijaka koji u stilu Wolfganga Priklopila na ženi iskaljuje bijes zbog svoje društvene inferiornosti. Prosidbu je producirao Leonard Klaić, a kao vokali gostuju Domagoj Šimek i Nenad Gajić. Brut su Izvor (bubnjevi), Almir (gitara), Ivan (gitara), Nikša (bas gitara i prateći vokal) i Šulba (vocal).

Pjesme koje su prvotno bile akustične i lagane dok je Mark svirao solo poprimile su bendovski zvuk uz pomoć bubnjara Tonija Mrakovčića i klavijaturista Ivana Vondračeka. Iako je prvotno bio zamišljen kao kantautorski projekt, bend je počeo zajednički raditi nove pjesme koje znatno odudaraju od starih. Njihov se glazbeni materijal stilski proteže od easy listening folka do frenetičnog evil popa.

brutnoise.bandcamp.com
www.facebook.com/brutnoise
https://myspace.com/markmrak/music/songs

Brut: Prosidba

 

11-13.12. / Razmjene i izmjene / Predvorje menze /non-stop

Autori: Roko Crnić, Katerina Duda, Dora Đurkesac, Marko Gutić Mižimakov

Kroz nekoliko intervencija i interakciju s korisnicima predvorja menze, istražit ćemo potencijal ovog prostora. Prvi dio, razmjene, odnosi se na aktivaciju predvorja koje arhitekturalno sadrži sve uvjete za boravak: mramorne stepenice pozivaju na sjedenje, a dovoljno prirodnog svjetla omogućava čitanje. Organizirat ćemo prostor kao mjesto razmjene knjiga po „uzmi ili ostavi“ principu, a razmjena znanja bit će ostvarena kroz instalaciju sastavljenu od štrika razapetog između dva nosiva stupa gdje će studenti moći zapisati zanimljivu činjenicu vezanu uz područje kojim se bave i objesiti je u prostor. Drugi smjer istraživanja, izmjene, uključuje mikroperformanse: jednostavne koreografije koje istražuju pitanja organizacije prostora, neiskorištenih dijelova ili uobičajene smjerove kretanja, odnosno konvencije ponašanja i kretanja u javnoj okolini.

Razmjene i izmjene

 

11-13.12./ Velesajamske priče /Kafić &TD-a /non-stop

Velesajamske priče retrospektiva je čak deset dosad održanih festivala u kojoj će se posjetitelji kroz fotografije, knjižice, letke i najavne videomaterijale i kronike moći prisjetiti prijašnjih festivala, sudionika i atmosfere koja ih je pratila.

Otvorili smo vrata svima, vratili se u prošlost, putovali u budućnost, ušli u Europsku uniju prije svih, lansirali se u Svemir te se vratili u Savsku 25 i tamo nastavili otkrivati neka nova, mlada imena i njihove uzbudljive ideje i projekte. I tako je i danas.

Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali na prijašnjim Velesajmovima te ih, za nas kao i za posjetitelje, učinili jedinstvenom pričom Savske 25.

Velesajamske priče

 

 

12-30.12. /A Ray of Darkness / Galerija SC/ 10-13 sati

Autor: Davor Sanvincenti

U audiovizualno-fizičkoj instalaciji A Ray of Darkness, Davor Sanvincenti nastavlja svoj umjetničko-istraživački projekt u kojem koristi znanja iz područja astrofotografije, zvučne geometrije i antropologije. Ispitivanjem Kvazara, najsvjetlijih objekata u Svemiru koji se povezuju s njegovim počecima, te proučavanjem znanstvenog aspekta svjetla i malih svjetlosnih tijela, uz zvučnu kompoziciju koja stvara dojam kretanja, umjetnik stvara ambijent koji posjetitelja izdvaja od svakodnevnih podražaja (izvangalerijskog) svijeta te ga potiče na iskonski prostorno-vremenski dijalog. Vremenska dimenzija naglašena je fizičkom prisutnošću Zemlje, u obliku miksteške zemlje, jednim od najstarijih svjedoka promjena od početaka formiranja planeta.

A Ray od Darkness