12.12./ Umjetničko preispitivanje / Francuski paviljon/14 do 18 sati

Tijekom Velesajma kulture vrata Francuskog paviljona otvaramo glazbenicima za umjetničko akustičko istraživanje. Akustika Francuskog paviljona svakako je vrlo specifična; neki će reći ograničavajuća, ali zapravo može biti i jest izuzetno inspirativna i zanimljiva, upravo savršena za glazbene i multimedijalne site-specific projekte koji bi akustiku Francuza uzeli kao polazište umjetničkog rada. Kako u Francuskom paviljonu zvuči saksofon, kako marimba, a kako vokalni ansambl? Koja je razlika u zvuku ovisno o poziciji glazbenika i broju posjetitelja? Ako vas zanimaju akustičke karakteristike i mogućnosti Francuskog paviljona, pridružite nam se na otvorenim probama tridesetak glazbenika koji će svojim umjetničkim istraživanjem svakako doprinijeti i razvoju ideja za buduće glazbene projekte i načine korištenja specifične akustike u kreiranju novih zvukovnih sadržaja.

Magnetophone, Hrvoje Hiršl

Koncept

Ovaj rad naslanja se na rane dane kibernetskog istraživanja i njegova utjecaja na umjetničke pokrete od 50-ih i 60-ih naovamo – minimalističku/konceptualističku umjetnost. Bavi se konceptom kompleksnih sistema i koristi feedback kako bi predstavio osnovni primjer samoprilagodljiva sistema, npr. umjetne inteligencije. Kockasta konstrukcija namjerno podsjeća na minimalističke/konceptualističke radove 50-ih i 60-ih, poput formi Sola LeWitta, oca konceptualne (programatske) umjetnosti. Ovaj čin simbolički povezuje znanstvene ideje kasnih 40-ih i njihov utjecaj na globalnu svijest 50-ih i 60-ih.

Ova kocka jedna je od tri kocke čija su konstrukcije u planu, a koje će tvoriti veći modularni komad.

Konstrukcija rada pomalo nalikuje papirnoj traci kompjutera Colossus kojeg su britanci koristili za dešifriranje njemačkih poruka tijekom II. svj. rata.

Magnetofon

 

12.12. / Nes(a)vršene strukture u gostima/ Kafić &TD-a / 17 sati

Razgovor: Marko Tirnanić i Zorana Đaković Minniti

Nes(a)vršene strukture projekt su Kulture promjene Studentskog centra i Kulturnog centra Beograd koji istražuje poziciju kulturnih institucija unutar sustava promjena. Počevši od vlastitih primjera, pozivamo umjetnike na istraživanje te suradnju s novinarima, sociolozima, i drugim stručnjacima. Projekt će komparativnim pristupom i iz dvije različite pozicije (Zagreba i Beograda), sagledati pozitivne i negativne aspekte nes(a)vršenosti institucija kulture. Ideja zajedničkog istraživačko-prezentacijskog projekta otvaranje je novih perspektiva kulturnih struktura, a prvi istraživačko-prezentacijski dio započeo je razmjenom umjetnika i kustosa, njihovim istraživanjem te uključivanjem suradnika izvan uskog kruga umjetničke scene.

 

12.12. / Kratke Slike: Runda Kratkog + Analiza filma / MM centar / 19.30 sati

Analiza filma program je Kinokluba Zagreb, pokrenut 2012. godine po uzoru na kolegij Analize filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ideja je da članovi kluba kao i svi zainteresirani mogu jedanput tjedno doći u klub pogledati film ili isječak iz filma te raspravljati o njemu.
Runda kratkog program je Kulture promjene i Kinokluba Zagreb čiji je cilj promocija kratkometražne, prvenstveno hrvatske kinematografije, te ćete na Velesamu u petak 12. prosinca moći sudjelovati u spoju dvaju različitih ali komplementarnih programa.
I onda vidim Tanju, igrani, 34′, Juraj Lerotić, Hulahop, 2010.
Raspravu moderira Luka Ostojić.
Svaki dan je Božić, dokumentarni, 11′, Ante Zlatko Stolica, 2014.
Raspravu moderira Višnja Pentić.
Runda kratkog

 

12.12./ Skate natjecanje / ispred Sretne kuće + rotor + cesta do Francuskog paviljona – skate elementi i frozen sessions/ 18 sati

Skate natjecanje

 

12-30.12. /A Ray of Darkness / Galerija SC/ pon-pet: 12-20 sati, sub:10-13 sati

Otvorenje će se održati 12. prosinca u Galeriji SC s početkom u 19 sati.

Autor: Davor Sanvincenti

U audiovizualno-fizičkoj instalaciji A Ray of Darkness, Davor Sanvincenti nastavlja svoj umjetničko-istraživački projekt u kojem koristi znanja iz područja astrofotografije, zvučne geometrije i antropologije. Ispitivanjem Kvazara, najsvjetlijih objekata u Svemiru koji se povezuju s njegovim počecima, te proučavanjem znanstvenog aspekta svjetla i malih svjetlosnih tijela, uz zvučnu kompoziciju koja stvara dojam kretanja, umjetnik stvara ambijent koji posjetitelja izdvaja od svakodnevnih podražaja (izvangalerijskog) svijeta te ga potiče na iskonski prostorno-vremenski dijalog. Vremenska dimenzija naglašena je fizičkom prisutnošću Zemlje, u obliku miksteške zemlje, jednim od najstarijih svjedoka promjena od početaka formiranja planeta.

A Ray od Darkness

 

 12.12. / Hatch AV/ Francuski paviljon/ 20 i 22 sati

Hatch je dvovečernji zvučno-vizualni eksperiment koji istražuje specifičnosti arhitekture i akustike unutar Francuskog paviljona. Pomoću 6 zvučnih kanala i 6 sinkroniziranih projektora, glazbenik Matija Vojvodić Cloudfactory i vizualni umjetnik Ivan Lušičić Liik koristiti će pronađene detalje kako bi privremeno pretvorili statičnu unutrašnjost paviljona u dinamičnu refleksiju odnosa arhtekture i njene akustike.

https://soundcloud.com/cloud-factory
www.ivanliik.net

 12.12. / Velesajamski kviz promjene / Klub SC / 20 sati

Velesajam kulture ponosno predstavlja Pub kviz posebno sastavljen u svrhu podizanja studentske svijesti o potrebi stjecanja znanja kao osnovne svrhe studiranja iliti Dada Jihad kolektiv poziva vas na InKVIZiciju: provjerite što sve NE ZNATE o kulturi, umjetnosti, filmu i ostalim baucima koji kruže SC-om.

Velesajammski kviz promjene

 

12.12. / Još smo tu- skate film / MM centar / 21.30 sati

Režija: Bojan Međimorec
Montaža: Bojan Međimorec, Nino Jurlina
Kamera: Bojan Međimorec, Mihael Šandro, Kristijan Smok, Ivan Koroman, Oscar Piljek, Darko Bošnjak, Juraj Špoljar

Skaterski film Još smo tu nastao je u produkciji Chill shop ekipe i njihovih prijatelja odvija se na ulicama brojnih gradova u Hrvatskoj i regiji te na ključnim skaterskim punktovima unutar SC-a (Sretna kuća i Skate skulptura).

 

12.12. / Chill night funky break sessions program by DJ Kuna i DJ Venom/ Sretna kuća / od 21 sat

Sretna kuća, foto Kristijan Smok

 

12.12. / Opružni čovjek- rad u nastajanju (Šahtofonijska kretanja Opružnog čovjeka) / Polukružna dvorana Teatra &TD / 21.30 sati

Izvode – DB Indoš – House of extreme music theatre i posebni gost – Marko Jastrevski

Opružni čovjek kreće se unutar geste slušanja zvuka opruga, radi se o privilegiranom slušaču „drugog zvuka“, jedinog koji kroz slušalice čuje točno pobrojane nizove snimljenih dronova iz opružne crne kutije. Dronovi opruga „prvog zvuka“ koje istovremeno slušaju gledatelji različiti su od dronova „Opružnog“. Zajednički su i slobodno komuniciraju u prostoru javnosti, radi se o nezatvorenoj zvučnoj strukturi koja se zbrajajajući formira u improviziranu muzičku kompoziciju u trajanju od 22,5 minuta. Opružni čovjek seli se od jedne točke do druge, kretanjem iscrtava zapetljani dijagram zadane Šahtofonije koja se odvija u četiri šahta – 12 pozicija s 25 reakcija, 13 pozicija s 21 reakcijom, 15 pozicija s 21 reakcijom, 13 pozicija s 24 reakcije; svukupno radi se o zauzimanju 53 pozicije sa 91 reakcijom tokom izvedbe na podražaje opružnih dronova.

Opružni čovjek

 

8–12. 12. / Scena SC/ Predvorje Kina SC

Radionica za prostorni i sadržajni razvoj Studentskog centra.

Mentorice: dizajnerski kolektiv Oaza (Maja Kolar, Ivana Borovnjak)

Početna točka interdisciplinarnog istraživanja radionice je predvorje Kina SC u kojem će se radionica i odvijati. Na osnovu predavanja o prostornom razvoju, koncepciji i sadržajima Studentskog centra kroz nekoliko prošlih desetljeća do danas, empirijskog istraživanja, analize uz stručnu pomoć urbanih antropologa i mapiranja trenutačnog stanja, polaznici će reagirati na okruženje i uočene probleme. Očekuju se rezultati u obliku konkretnih sadržajnih prijedloga, koji uključuju prostorne intervencije i instalacije, nove scenarije revitalizacije prostora i njegove namjene, kroz korištenje znanja iz područja arhitekture, produkt dizajna, grafičkog i iskustvenog dizajna.

Cilj radionice je generirati i testirati nove potencijalne sadržaje i prostorne namjene lokacije predvorja Kina SC, uzimajući u obzir povijesne, kontekstualne, sociološke i druge parametre.

Hvala pokrovitelju za ispisna rješenja, Copy electronicu.

 

11. i 12.12. / Rezidencija/ Prostor i taktika 5./ dvorana SEK Teatra &TD

PIT: Marta Banić, Vida Guzmić, Barbara Majnarić, Stjepan Milas, Martin Mrzljak, Bojan Mucko, Luka Smetiško, Lea Vene

Tijekom 2014. projekt Prostor je taktika 5. ostvaren je kroz dva formata: radionice i izložbu. Radionice glasa/tijela i pokreta održane su u MM centru, a radionica šetanja u POGONU Jedinstvo. Izložba je održana u Galeriji Greta.

U prethodnim fazama projekta tražili smo slučajnosti kroz pokret, gledanje, disanje, čitanje, hodanje, šetanje u paru i u grupi te njihovim pokušajima dokumentiranja. U radionicama slučajnost se manifestira prvenstveno u formi iskustva. Kako ponuditi iskustvo dokolice između A i B. Iskustva postaju bilješke i daje im se forma. U dvorani SEK krećemo se pravocrtno, u dokolicu, bez cilja, onemogućeno, ponovo u krug, po zavinutoj liniji. Kroz zvuk, kroz glas, kroz sliku, kroz mapu, a može i drugačije.

PIT

 

11-13.12. / Razmjene i izmjene / Predvorje menze /non-stop

Autori: Roko Crnić, Katerina Duda, Dora Đurkesac, Marko Gutić Mižimakov

Kroz nekoliko intervencija i interakciju s korisnicima predvorja menze, istražit ćemo potencijal ovog prostora. Prvi dio, razmjene, odnosi se na aktivaciju predvorja koje arhitekturalno sadrži sve uvjete za boravak: mramorne stepenice pozivaju na sjedenje, a dovoljno prirodnog svjetla omogućava čitanje. Organizirat ćemo prostor kao mjesto razmjene knjiga po „uzmi ili ostavi“ principu, a razmjena znanja bit će ostvarena kroz instalaciju sastavljenu od štrika razapetog između dva nosiva stupa gdje će studenti moći zapisati zanimljivu činjenicu vezanu uz područje kojim se bave i objesiti je u prostor. Drugi smjer istraživanja, izmjene, uključuje mikroperformanse: jednostavne koreografije koje istražuju pitanja organizacije prostora, neiskorištenih dijelova ili uobičajene smjerove kretanja, odnosno konvencije ponašanja i kretanja u javnoj okolini.

Razmjene i izmjene

 

11-13.12./ Velesajamske priče /Kafić &TD-a /non-stop

Velesajamske priče retrospektiva je čak deset dosad održanih festivala u kojoj će se posjetitelji kroz fotografije, knjižice, letke i najavne videomaterijale i kronike moći prisjetiti prijašnjih festivala, sudionika i atmosfere koja ih je pratila.

Otvorili smo vrata svima, vratili se u prošlost, putovali u budućnost, ušli u Europsku uniju prije svih, lansirali se u Svemir te se vratili u Savsku 25 i tamo nastavili otkrivati neka nova, mlada imena i njihove uzbudljive ideje i projekte. I tako je i danas.

Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali na prijašnjim Velesajmovima te ih, za nas kao i za posjetitelje, učinili jedinstvenom pričom Savske 25.

Velesajamske priče