11.12. /KabareT Tamne Zvijezde / Velika dvorana Teatra &TD / 18 sati/otkazano

Zvijezda američkog blockbustera 2012. te kultne danske trilogije Pusher , Zlatko Burić Kićo poziva na industrial –punk  Kabaret Tamne Zvijezde u &TD-u!

Kabaret Tamne Zvijezde prva je faza novog multidisciplinarnog projekta Zlatka Burića Kiće, u kojem autor u kolaboraciji s glazbenicima, plesačima, glumcima i piscima zajedničku izvedbu gradi kroz bastardiziranu formu srednjovjekovnog misterija te sličnih izvedbenih oblika, dok sam sadržaj na granici između predstave, kabareta i eksperimentalnog koncerta puni materijalima kroz koje se propituje brzinski tehnološki razvitak prošlog stoljeća, te funkcija kazališta unutar tog razvitka romanom ‘Mužjaci ’ Alfred Jarrya, fragmentima iz filmova R.W. Fassbinder, postmodernističku poeziju itd.

Autor: Zlatko Burić

Dramaturginja: Vedrana Klepica

Kabaret Tamne Zvijezde su: Zlatko Burić, Damir Bartol Indoš, Henning Frimann, Miro Manojlović, Petra Pokrovac, Vedrana Klepica, Dina Puhovski, Marko Jastrevski, Sven Jakir, Dean Krivačić, Mia Biondić

Kabare tamne zvijezde

 

11.12. / Reci više / Foaje Teatra &TD / 19 sati

Reci više jedan je od zanimljivih oblika prezentacije koji se u posljednje vrijeme proširio po svijetu. Unutar koncizne, unaprijed dogovorene i za sve sudionike identične forme niz mladih stručnjaka prezentira svoj rad. Za razliku od sličnih vrsta prezentacije (Ignite, Pecha Kucha,…) Reci više ima otvorenu formu koja se određuje ovisno o tipu sudionika i potrebi njihovih izlaganja. Ujedno, a možda i baš zbog toga, Reci nije ograničen samo na pojedina područja već je naglasak na jačanju mreže i upoznavanju MLADIH autora i kreativaca.

Za Velesajam kulture Reci više poprimit će formu 15/25 što znači da će p(r)ozvani prezenteri imati priliku unutar 15 slika prezentirati svoj rad. Svakoj slici trajanje je 25 sekundi. Prezentacije su javne i po njihovu završetku svi ste pozvani na druženje, uz dijalog s autorima. Uz dinamično otkrivanje svijeta dizajna, umjetnosti i arhitekture možete i postaviti pitanja ili samo popričati s prezenterima.

Sudjeluju: Zlatko Burić Kićo i Henning Frimann, Lea Vene, Davor Sanvincenti, Maja Čule…

Reci više

 

11.12. / Kratke slike preview /The younger the better presents Maja Čule (apap): Velika Slika/ Big Picture MM centar ( 21 sat)

Sonus Art, Šarengradska 1 (Zagreb) / Data Vision (New York)- 9.12.

Grupna izložba video radova, u selekciji Maje Čule, koja će se otvoriti 9.12 na dvije lokacije, trgovini Sonus Art u Šarengradskoj 1 u Zagrebu i trgovini Data Vision u New Yorku, okuplja radove internacionalnih video umjetnika nastalih u poslijednjih pet godina. Polazišna točka je TV slika, radovi se refereiraju na TV sliku u narativnom formatu, strukturi karaktera ili korištenju arhivskih TV materijala.

Velika Slika / Big Picture dio je programa apap – Performing Europe koji se održava uz potporu Europske komisije, program Kulture 2007-2013.

Program Kratke slike realizirat će se u 2015. kroz 4 programske cjeline – Iz kratke baze 25FPS-a, Postfest, Runda kratkog i The younger the better? Kratke slike orijentirat će se ne samo na, u redovnoj kinoprikazivačkoj djelatnosti često zapostavljenu, formu kratkog filma već i na predstavljanje, u široj javnosti, slabo zastupljenih vidova filmske umjetnosti i poetike, kao što su eksperimentalni film i prezentacija radova mlađih autora te sociološko-kulturološki aspekt filmskih festivala u manjim sredinama. Program će se održavati jednom tjedno, a svakoga će tjedna biti prezentirana jedna programska cjelina uz projekcije filmova i tematske rasprave o pitanjima važnima za razumijevanje suvremene filmske kulture. Na Velesajmu kulture predstavljamo preview programa koji nas očekuje u 2015.

Maja Čule

 

11.12. / Ko rukom odneseno / Polukružna dvorana Teatra &TD /21 sat

Režija: Bobo Jelčić
Igraju: Marko Makovičić, Jerko Marčić, Ivana Krizmanić

Predstava donosi priču o troje prijatelja. Jednog od njih muče ljubavni problemi, život mu se raspada, pa pomoć i utjehu traži od konvencionalnog bračnog para. Mala kuhinja u predgrađu postaje tako mjesto radnje jednog, na prvi pogled, sasvim uobičajenog druženja. Međutim, Markova beznadnost i očaj dovode u pitanje njegova očekivanja i dosadašnje stavove te nas uvode u seciranje društva na primjeru prijateljskih odnosa.
Naime, reklo bi se da je Marko uspješan čovjek. Škola, fakultet – na vrijeme, posao – dobar, u dobroj tvrtki, dobro plaćen, pa zatim – karijera, djevojka, prijatelji, skoro pa savršeno. On je, kao mnogi, znao zabasati u različite probleme, poslovne ili privatne, međutim, što god to bilo, on se osjećao dovoljno sposobnim i spretnim uhvatiti se u koštac s njima. Imao je, osim toga, priličan broj poznanstava i nekolicinu stvarno iskrenih prijatelja, od kojih je i u najtežim trenucima mogao tražiti pomoć…

Ko rukom odneseno, foto Martina Kenji (2)

 

8–12. 12. / Scena SC/ Predvorja Kina SC

Radionica za prostorni i sadržajni razvoj Studentskog centra.

Mentorice: dizajnerski kolektiv Oaza (Maja Kolar, Ivana Borovnjak)

Početna točka interdisciplinarnog istraživanja radionice je predvorje Kina SC u kojem će se radionica i odvijati. Na osnovu predavanja o prostornom razvoju, koncepciji i sadržajima Studentskog centra kroz nekoliko prošlih desetljeća do danas, empirijskog istraživanja, analize uz stručnu pomoć urbanih antropologa i mapiranja trenutačnog stanja, polaznici će reagirati na okruženje i uočene probleme. Očekuju se rezultati u obliku konkretnih sadržajnih prijedloga, koji uključuju prostorne intervencije i instalacije, nove scenarije revitalizacije prostora i njegove namjene, kroz korištenje znanja iz područja arhitekture, produkt dizajna, grafičkog i iskustvenog dizajna.

Cilj radionice je generirati i testirati nove potencijalne sadržaje i prostorne namjene lokacije predvorja Kina SC, uzimajući u obzir povijesne, kontekstualne, sociološke i druge parametre.

Hvala pokrovitelju za ispisna rješenja, Copy electronicu.

 

11.i 12.12. / Rezidencija/ Prostor i taktika 5./ dvorana SEK Teatra &TD

PIT: Marta Banić, Vida Guzmić, Barbara Majnarić, Stjepan Milas, Martin Mrzljak, Bojan Mucko, Luka Smetiško, Lea Vene

Tijekom 2014. projekt Prostor je taktika 5. ostvaren je kroz dva formata: radionice i izložbu. Radionice glasa/tijela i pokreta održane su u MM centru, a radionica šetanja u POGONU Jedinstvo. Izložba je održana u Galeriji Greta.

U prethodnim fazama projekta tražili smo slučajnosti kroz pokret, gledanje, disanje, čitanje, hodanje, šetanje u paru i u grupi te njihovim pokušajima dokumentiranja. U radionicama slučajnost se manifestira prvenstveno u formi iskustva. Kako ponuditi iskustvo dokolice između A i B. Iskustva postaju bilješke i daje im se forma. U dvorani SEK krećemo se pravocrtno, u dokolicu, bez cilja, onemogućeno, ponovo u krug, po zavinutoj liniji. Kroz zvuk, kroz glas, kroz sliku, kroz mapu, a može i drugačije.

PIT

 

11-13.12. / Razmjene i izmjene / Predvorje menze /non-stop

Autori: Roko Crnić, Katerina Duda, Dora Đurkesac, Marko Gutić Mižimakov

Kroz nekoliko intervencija i interakciju s korisnicima predvorja menze, istražit ćemo potencijal ovog prostora. Prvi dio, razmjene, odnosi se na aktivaciju predvorja koje arhitekturalno sadrži sve uvjete za boravak: mramorne stepenice pozivaju na sjedenje, a dovoljno prirodnog svjetla omogućava čitanje. Organizirat ćemo prostor kao mjesto razmjene knjiga po „uzmi ili ostavi“ principu, a razmjena znanja bit će ostvarena kroz instalaciju sastavljenu od štrika razapetog između dva nosiva stupa gdje će studenti moći zapisati zanimljivu činjenicu vezanu uz područje kojim se bave i objesiti je u prostor. Drugi smjer istraživanja, izmjene, uključuje mikroperformanse: jednostavne koreografije koje istražuju pitanja organizacije prostora, neiskorištenih dijelova ili uobičajene smjerove kretanja, odnosno konvencije ponašanja i kretanja u javnoj okolini.

Razmjene i izmjene

 

11-13.12./ Velesajamske priče + DJ program od 22 sata /Kafić &TD-a /non-stop

Velesajamske priče retrospektiva je čak deset dosad održanih festivala u kojoj će se posjetitelji kroz fotografije, knjižice, letke i najavne videomaterijale i kronike moći prisjetiti prijašnjih festivala, sudionika i atmosfere koja ih je pratila.

Otvorili smo vrata svima, vratili se u prošlost, putovali u budućnost, ušli u Europsku uniju prije svih, lansirali se u Svemir te se vratili u Savsku 25 i tamo nastavili otkrivati neka nova, mlada imena i njihove uzbudljive ideje i projekte. I tako je i danas.

Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali na prijašnjim Velesajmovima te ih, za nas kao i za posjetitelje, učinili jedinstvenom pričom Savske 25.

Velesajamske priče